5
juli
2017
Drenthe in Transitie: Duurzaam ondernemen met hout
Geen reacties

Drenthe in Transitie: Duurzaam ondernemen met hout

“Onze motivatie om duurzaam en groen bezig zijn, halen wij uit het feit dat wij dagelijks met een prachtig natuurproduct werken.” Rianne werkt samen met haar drie broers in meubelmakerij INHOUT van haar ouders Johan en Annelies Boersma. Het familiebedrijf in Rolde probeert op zo veel mogelijk aspecten te verduurzamen. “Het gaat om de kleine details.”

Meubelmakerij INHOUT startte in 1983, toen Johan Boersma zijn passie voor het maken van meubelen een eigen identiteit gaf. Zijn vrouw Annelies stapte in het bedrijf en bijna vijfendertig jaar later heeft het stel de liefde voor het vak overgebracht op hun vier kinderen. De DIT-redactie sprak met Rianne over INHOUT en hun duurzame gang van zaken.

Waarom duurzaam ondernemen?
Rianne: “Onze motivatie om duurzaam en groen bezig zijn, halen wij uit het feit dat wij dagelijks met een prachtig natuurproduct werken. Werken met hout is fantastisch en de producten die ontstaan uit dit hout zijn nog mooier! Als commercieel bedrijf heb je een verantwoordelijkheid naar de rest van de maatschappij. Daarom dragen wij daar waar mogelijk ook een steentje bij op het gebied van duurzaamheid.”

Duurzame investeringen
Onlangs investeerde INHOUT in een biomassaketel om het pand en de aangrenzende spuitcabine te verwarmen. “De ketel gebruikt onze eigen restmaterialen om de ruimtes te verwarmen. Het is een win-winsituatie, ons restafval is enorm afgenomen en we hebben onze gasaansluiting niet meer nodig”, vertelt Rianne. De zonnepanelen op het dak verzorgen de stroom die nodig is om de zware machines te laten draaien.

Nieuw leven voor bestaande meubels
“Naast de verkoop van nieuw (maatwerk) meubilair, stimuleren we ook om bestaande meubels een nieuw leven te geven. Deze mogelijkheid doet zich vooral voor bij meubels die zijn gemaakt van massief hout. Door het massieve hout te hergebruiken, hoeven wij minder hout in te kopen. Als iedereen dit doet, hoeven er minder bomen gekapt te worden en het scheelt ook in het vervoer. Hergebruik kan regionaal uitgevoerd worden.”

Duurzaam hout
“Wij willen andere bedrijven inspireren om ook duurzaam te ondernemen, wij geloven erin dat duurzame initiatieven een positieve uitwerking zullen hebben en een omslag kunnen maken naar een duurzame economie in Drenthe. Mede daarom maken wij voor het project “motorkunst” gebruik van lokaal gekapt hout geleverd door Staatsbosbeheer. Wat ik merk is dat er bij onze klanten veel interesse en vraag is naar FSC-gecertificeerd hout, dit geeft ons alleen nog maar meer bevestiging dat we op de goede weg zitten richting een CO2-neutrale onderneming!”

Onze website gebruikt cookies om u de beste ervaring te geven. Klik op "Accepteer Cookies" om onze website te bekijken zoals hij bedoeld is.